Veelgestelde vragen

 

 

Is mijn woning geschikt voor een Kensa warmtepomp?

Uw woning is waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp als:

- Als u een laagtemperatuur afgifte systeem heeft zoals vloerverwarming en/of convectoren 

- Als uw woning goed geïsoleerd is (RC waarden hoger dan 4)

 

Hoe weet ik wat de RC waarden van mijn woning zijn?

RC waarden staan eigenlijk voor isolatiewaarden. Hoe beter uw woning geïsoleerd is,  hoe hoger de RC waarden. RC waarden vindt u vaak terug in de EPC berekening.

  

Wat voor energie gebruikt de warmtepomp?

Kensa warmtepompen gebruiken alleen elektrische energie.

 

Kan een warmtepomp zonder bijverwarming een woonhuis verwarmen?

In de moderne nieuwbouwwoningen is dit geen enkel probleem. Bij renovatie en/of verbouw is dit afhankelijk van de isolatie van het gebouw en het temperatuurtraject waarop de installatie is ontworpen. Als uit warmteverliesberekeningen blijkt dat er voldoende vermogen door de radiatoren en of de vloeren kan worden afgegeven met een watertemperatuur van 40°C tot 45°C, kan de warmtepomp alleen (monovalent) werken.  Hoe lager de aanvoertemperatuur van de installatie, des te hoger is het rendement. Goed ontwerpen is dus belangrijk.

  

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De verwachte levensduur van een warmtepomp bij normaal gebruik is 15 tot 20 jaar. De praktijk wijst echter uit dat er genoeg warmtepompen al ruim 25 jaar probleemloos draaien.

 

Wat is de levensduur van een verticale bodemwarmtewisselaar?

Gespecialiseerde bedrijven geven tussen de 10 en 25 jaar garantie af op de levensduur en de prestaties van de bron. Er wordt echter een werkelijke levensduur van meer dan 50 jaar verwacht van een verticale bodemwarmtewisselaar.  Geo Holland geeft 25 jaar garantie op haar bronsystemen.

 

Wat voor comfort kan ik verwachten van een warmtepompen?

Wanneer de warmtepompen wordt toegepast in combinatie met vloer en/of wandverwarming is het comfort zeer hoog. Het is bewezen dat vloerverwarming, de hoogste comfort-beleving heeft van alle verwarmingssystemen. Dit geldt ook voor de koeling van zowel plafonds, vloeren en wanden.

Omdat er hoofdzakelijk gebruik gemaakt wordt van stralingswarmte en -koeling, is de luchtbeweging in de woning minimaal. Dit zorgt voor nagenoeg geen stofverplaatsing, waardoor allergie-gevoelige mensen zich prettig voelen. Bovendien kan de thermostaat in veel gevallen 1 a 2 graden lager worden ingesteld, waardoor nog eens extra 10% op de stookkosten worden bespaard.

 

Kan ik een warmtepomp combineren met radiatorenverwarming?

Dat kan wel, maar is geen goede keuze omdat een zo laag mogelijke temperatuur van het CV-water (35°C) wordt geadviseerd voor een optimaal rendement.  Met radiatoren is dat lastig te realiseren omdat er dan voor veel grotere radiatoren moet worden gekozen, en esthetisch niet bijdraagt aan een fraaie oplossing. Ook kan er met radiatoren niet worden gekoeld. Een goed alternatief is om dan te kiezen voor ventilatorconvectoren.

  

Stel dat aardwarmte toegepast wordt, hoe moet dit dan met de gemeente geregeld worden?

Toepassing van aardwarmte is in de meeste gemeenten vrij van vergunningen. Wel geld er in sommige gemeenten een meldingsplicht. Eventuele meldingen bij de provincie worden door GEO Holland verzorgd.

 

Is onderhoud aan een warmtepomp installatie noodzakelijk?

Om er voor te zorgen dat de warmtepomp goed zijn werk kan blijven doen is er een keer per jaar een onderhoud check nodig. Wij bieden deze onderhoudsbeurten aan d.m.v. een onderhoudscontract.

GEO Holland geeft 7 jaar volledige garantie op haar installaties i.c.m. een onderhoudscontract.

 

Hoe wordt die warmte overgebracht vanuit de aarde naar het huis?

De aarde heeft de mogelijkheid om warmte van de zon op te slaan. Ook wordt er vanuit de diepe ondergrond (uit het magma) constant warmte aan de oppervlakte toegevoerd.

Deze opgeslagen warmte wordt via water(glycol) gevulde buizen in de grond, naar de warmtepomp getransporteerd. De warmtepomp onttrekt deze warmte middels een koudemiddel en geeft dit met hulp van zijn compressor af aan de verwarmingsinstallatie in de woning. In de zomer bestaat de mogelijkheid om de overtollige warmte vanuit de woning terug naar de aarde te voeren, dit bevordert tevens de regeneratie (opwarming) van de bodem.

 

Kan ik zowel koelen als verwarmen?

Ja, de extra luxe van een warmtepomp is dat er zowel verwarming als koeling mogelijk is met één toestel. In de zomer is het mogelijk om met het vloerverwarmingssysteem de woning af te koelen (vloerkoeling) door deze rechtstreeks in verbinding te zetten met de de bron. Het energieverbruik beperkt zich tot het verbruik van de circulatiepompen. We noemen dit passieve koeling.

 

Zijn er aparte bronnen nodig om te kunnen verwarmen en koelen?

Nee, er kan worden gekoeld door het vloerverwarming systeem tijdens de zomer rechtstreeks te verbinden met de bron. Hiervoor hoeft in de zomermaanden alleen een circulatiepomp te draaien, waardoor tegen zeer lage kosten gekoeld kan worden.